باطری ماشین

باطری ماشین

۱۱ مطلب در آذر ۱۳۹۸ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

ساختار باطری خودرو

باطری خودرو از قطعاتی چون درب، پوسته، قطب های مثبت و منفی، صفحه عایق و صفحه مثبت و منفی و در نهایت نشانگر تشکیل شده است. در ادامه برای آشنایی بیشتر نسبت به عملکرد باتری، به توضیح هر یک از این قطعات می پردازیم.

پوسته تشکیل دهنده ساختار باتری ماشین

این پوسته همان طور که انتظار داریم جعبه محافظ باتری است که معمولا از جنس مقاوم و محکم پلی کربنات، ساخته می شود. پوسته ها در مقابل ضربات، مقاوم ساخته شده اند، اما در تصادفات سنگین، با شکستن باتری خودرو مواجه خواهید شد.

درب باتری خودرو

باتری های خودرو، دارای 6 درب هستند. برای رویت این درب ها، باید به بخش سوراخ های ریختن الکترولیت توجه کنید، زیرا درب ها درست روی منافذ دریافت الکترولیت، قرار گرفته اند. به علاوه روی هر یک از درب های باطری خودرو نیز شاهد روزنه ای ریز هستیم که کاربرد آن برای خارج کردن گاز باتری است.

نشانگر

نشانگر باتری خودرو، همان طور که از نام آن می توان حدس زد، قطعه ای است که شرایط شارژ، نیمه شارژ یا دشارژ بودن باتری را نشان می دهد. نشانگر به شکل یک استوانه بوده و در خانه باتری و داخل الکترولیت جای می گیرد. البته برای چک کردن وضعیت باتری، این قطعه طوری قرار می گیرد که فرد امکان رویت آن از صفحه باتری را داشته باشد.

حال عملکرد نشانگر برای نشان دادن وضعیت باتری را دنبال می کنیم:

این قطعه استوانه ای، گویی سبز رنگ را در خود جای داده است. این گوی به صورت پیش فرض، دارای نسبت چگالی اسید 1275 درجه است. حال اگر الکترولیت با درجه 1275 داخل باتری ریخته شود، همسویی آن با درجه چگالی گوی نشانگر، باعث می شود که این گوی به سطح آمده و شما رنگ سبز آن را به راحتی مشاهده کنید. این علامت به معنای آن است که همه چیز خوب پیش رفته و وضعیت مساعد است.

اما اگر درجه استاندارد اسید الکترولیت پایین باشد، گوی سبز رنگ به داخل استوانه نشانگر پایین رفته و دیگر به جای رویت سبزی آن، گوی سیاه را مشاهده خواهید کرد. این به عنوان یک علامت هشدار برای باطری ماشین در نظر گرفته می شود.

قطب مثبت بخشی از ساختار باتری خودرو

قطب مثبت باتری ماشین که از جنس سرب است، به صفحه مثبت باتری متصل بوده و در ضمن نسبت به قطر منفی، ساختار بزرگتری دارد. شما قادر به مشاهده قطب مثبت باتری ماشین هستید، زیرا سر این قطعه، از درپوش باتری بیرون آمده و به خوبی قابل مشاهده است.

قطب منفی بخشی از ساختار باتری خودرو

قطب منفی باطری ماشین نیز وضعیت مشابهی مانند قطب مثبت دارد و همان طور که گفتیم، از قطب مثبت، کوچک تر است. لازم به توجه است که این قطب به صفحه منفی باتری متصل شده است.

الکترولیت از بخش های مهم ساختار باتری خودرو

الکترولیت محلولی متشکل از اسید سولفوریک و آب مقطر است. حجم آب مقطر، 3 برابر حجم اسید سولفوریک بوده و حین ترکیب به دمای 100 درجه سانتی گراد می رسد. البته برای ریختن الکترولیت ترکیب شده، باید تا خنک شدن کامل آن، منتظر ماند.

درپوش باتری

درپوش نیز قطعه ای از گروه پوسته باتری است و معمولا از همان جنس انتخاب می شود. ابتدا صفحات مثبت و منفی و عایق باتری داخل پوسته قرار گرفته و سپس درپوش روی آن جای می گیرد. لازم به ذکر است که محل قرار گرفتن درب های باطری نیز در مرحله بعد از درپوش و روی آن است. طول عمر مفید باتری خودرو را می دانید؟!

صفحات منفی باتری

صفحات منفی باتری از یک لایه ابتدایی و پایه به جنس فلز (غالبا از آلیاژ سرب)، تشکیل شده اند. این صفحات را معمولا به شکل شبکه ای مانند تهیه کرده و ماده فعال را به آن اضافه می کنند تا به خوبی در لابه لای ساختار مشبک آن، جای بگیرد. در ادامه صفحه منفی را در کوره قرار داده و آن را به همراه ماده فعال، خشک می نمایند. برای شناختن صفحه منفی باتری، باید به رنگ خاکستری آن، توجه نمایید.

صفحات مثبت باتری

صفحات مثبت باتری رنگ قهوه ای تیره مایل به قرمز آجری داشته و تعداد آن ها، یکی بیشتر از صفحات منفی است. علت بیشتر بودن تعداد صفحات مثبت باتری، نسبت به صفحات منفی؛ استفاده از یک صفحه منفی، بین دو صفحه مثبت است. این باعث می شود که به یک صفحه مثبت اضافه در قیاس به تعداد صفحات منفی، نیاز داشته باشیم.

این صفحات نیز از جنس آلیاژ سرب بوده و پس از اضافه شدن ماده فعال به آن، مراحل خشک شدن را طی کرده و سپس در باتری خودرو، جای می گیرند.

صفحات عایق باتری

این صفحات به عنوان عایق بین صفحات مثبت و منفی باتری قرار گرفته و معمولا از جنس مقاوم پلی کلریدونیل انتخاب می شوند.

یک توصیه

بدیهی است که با خرید بهترین برند باطری خودرو، می توانید کارایی، کیفیت و طول عمر بالاتری از آن دریافت کنید. البته راه های مختلفی برای افزایش طول عمر باتری خودرو وجود دارد.

  • shabnam zahraee
  • ۰
  • ۰

در انتخاب باطری باید دقت کرد تا بهترین باطری ماشین را تهیه کنیم. با استارت زدن، بیشترین جریان از باتری کشیده می شود. تقاضای جریان در استارت، چندین صد آمپرست. این مقدار زیاد جریان به سرعت از باتری کشیده می شود و بعد از روشن شدن خودرو، دینام آرامتر، شارژ خالی شده را به باتری برمی گرداند.

موتور که روشن شد، دینام هم به گردش می افتد. دینام، ژنراتوریست که جریانی بین 60 تا 150 آمپر تولید می کند. این مقدار آمپر برای تامین جریان تمام وسایل برقی خودرو کافیست. سرعت چرخش دینام متناسب با دور موتور است و سرعت چرخش بالا، جریان بیشتر و سرعت چرخش پایین، جریان کمتری تولید می کند. در برخی شرایط مانند هنگامی که موتور با دور درجا (تقریبا 800 دور در دقیقه) کار می کند و چندین وسیله ی برقی مانند سیستم صوتی، برف پاک کن، لامپها و بخاری با هم کار کنند، جریان تولیدی دینام کمتر از تقاضای جریان این وسایلست و باتری به کمک دینام می آید تا کمبود جریان را جبران می کند.

حتی در موقعیت خاموشی موتور، برخی وسایل الکتریکی مانند ساعت، حافظه سیستم صوتی، حافظه کامپیوتر موتور و حافظه صندلیها از باتری تغذیه می کنند، هر چند جریان مورد نیاز خودرو در خاموشی موتور به 50 میلی آمپر هم نمی رسد.

اگر سیستم شارژ باتری خراب شود، باتری به ناچار باید تمامی جریان مورد نیاز خودرو را تامین کند. معمولا یک باتری سالم می تواند به مدت 120 دقیقه، 25 آمپر جریان تولید کند، قبل از اینکه شارژ باتری به حدی برسد که دیگر نتواند موتور را روشن نگاه دارد.

ساختار باتری ماشین

اگر دو فلز غیر هم نوع را در اسید قرار دهید و سیمی را به دو فلز متصل کنید، جریان در دو فلز و سیم بر قرار می شود. یک میخ فولادی (آهنی) و یک میله مسی را در لیمو فرو ببرید، و سیمی را به دو سر دیگر میخ و میله وصل کنید، اگر ولتمتر داشته باشید، حتما باتری لیمویی برایتان اثبات خواهد شد!

باتری از صفحه های مثبت و منفی تشکیل شده است. این صفحه ها، همان دو میله فلزی فرو رفته در لیمو و آب اسید نیز آب لیموست. در باتری خودرو واکنش بین صفحه ها و آب اسید، در صفحه مثبت کمبود الکترون و در صفحه منفی فراوانی الکترون به وجود می آورد. اگر رابط (سر) صفحه ها به همدیگر متصل شود، الکترون از صفحه منفی به صفحه مثبت حرکت می کند؛ یا به عبارت دیگر جریان برقرار می شود. جریان تا هنگامی ادامه می یابد که بین دو صفحه اتصال برقرار باشد(مصرف کننده در مدار وجود داشته باشد) و یا آب اسید ضعیف نشده باشد.

صفحه باتری روی اسکلتی بنا می شود که شبیه پنجره مشبک و از جنس آلیاژ سرب است. سرب نرم است و برای سخت کردن سرب، آنتیموان و کلسیم برای ساخت اسکلت صفحه های باتری به سرب اضافه می شوند. مواد صفحه های باتری به صورت خمیر، روی اسکلت چسبانده می شوند و جریان تولید شده در مواد صفحه ها به وسیله اسکلت انتقال می یابد. ماده استفاده شده در صفحه مثبت، دی اکسید سرب PbO2 و به رنگ قهوه ای تیره و ماده استفاده شده در صفحه منفی، سرب Pb متخلخل و به رنگ خاکستری است. اختلاف پتانسیل بین PbO2 و Pb در یک محیط اسیدی 2.1 ولت می باشد.

صفحه های مثبت و منفی به تناوب تکرار می شوند و نباید با یکدیگر در تماس باشند. جداکننده ای نارسانا و دارای سوراخهای ریز بین صفحه ها قرار می گیرد تا هم صفحه های مثبت و منفی در تماس نباشند و هم آب اسید (آب داخل لیمو) به راحتی به صفحه ها دسترسی و توانایی حرکت در بین آنها را داشته باشد. جداکننده ها از کاغذ پوشیده شده از رزین، پلاستیک متخلخل و فایبرگلاس ساخته می شوند.

یک سلول از تعدادی صفحه مثبت و منفی و جداکننده بین آنها تشکیل می شود. معمولا تعداد صفحه های منفی یکی بیشتر از صفحه های مثبت است. ولی در برخی باطری های جدید با هم برابرند. صرف نظر از تعداد صفحات به کار رفته در سلول، ولتاژ هر سلول 2.1 می باشد؛ زیرا اتصال صفحه های یک سلول به صورت موازیست. هر چه تعداد صفحه ها بیشتر باشد، جریان تولیدی هم بالاترست. یک باتری 12.6 ولتی شامل 6 عدد سلول 2.1 ولتیست که به طور سری قرار دارند. در این صورت رابط منفی یک سلول به رابط مثبت سلول کناری متصل است. سلولها به وسیله دیواری از جنس جداره باتری از هم جدا شده اند.

جنس باطری ماشین از پلى پروپلین، پلاستیکی سخت و مقاوم در برابر دمای بالا، لرزش و آب اسیدست. مواد صفحه های مثبت و منفی در مرور زمان می ریزند و در کف باتری جمع می شوند. اگر صفحه ها چسبیده به کف باتری بودند، رسوب صفحه ها بین آنها اتصال کوتاه برقرار می کردند؛ ولی سلولها روی پایه هایی سوارند تا از کف باتری بالاتر قرار بگیرند و به این صورت محفظه ای در زیر سلولها تشکیل می شود. رسوبها در این محفظه ها تجمع می کنند. در برخی باتریها به جای این محفظه ها، جداکننده دوطرف و پایین هر صفحه را احاطه می کند تا در صورت ریزش مواد از صفحه، رسوبها به جای جمع شدن در کف باتری، در محفظه جدا کننده جمع شوند تا ارتباط بین صفحه مثبت و منفی برقرار نشود.

تمامی صفحه های مثبت و منفی و جداکننده ها غرق در آب اسید هستند. 64 درصد وزنی از آب اسید، آب و 36 درصد باقیمانده، اسید سولفوریک H2SO4است. کارخانه این آب اسید را به باتری اضافه می کند و یا هنگام فروش در فروشگاه به باتری اضافه می شود. بعد از پر کردن باطری با آب اسید استاندارد، نباید آب اسید به باتری اضافه شود. در باتریهای معمولی، در خالی شدن شارژ و شارژ کردن، آب به صورت گاز هیدروژن و اکسیژن از باتری خارج می شود؛ بنابراین مقداری آب تقطیرشده به باتری اضافه می کنند. اگر آب تقطیرشده در دسترس نبود، آب آشامیدنی تمیز تنها انتخاب دیگرست. برای خروج این گازها و جلوگیری از ترکیدن باتری، سوراخهای ریزی در درپوش هر سلول تعبیه می کنند.

  • shabnam zahraee
  • ۰
  • ۰

برندهای ایرانی باطری ماشین تقریباً تمام انواع خودروهای ساخت ایران را پوشش می‌دهند. همچنین این شرکت‌ها با فراهم آوردن باتری‌هایی با میزان ذخیرۀ متفاوت، می‌توانند در انواع خودروهای خارجی نیز استفاده شوند. مجهز شدن کارخانه‌های ایرانی به تکنولوژی‌های روز تولید باتری اتومبیل کیفیتی بسیار بالا را فراهم آورده است که می‌توانند با برندهای خارجی باتری ماشین رقابت کنند. باتری ماشین ایرانی به دلیل تولید در داخل کشور و در نتیجه نداشتن هزینه‌های اضافی حمل‌ونقل و جابه‌جایی، قیمت پایین‌تری نیز دارد. برندهای ایرانی باتری ماشین همچنین علاوه بر داشتن قیمت پایین‌تر و کیفیت مشابه با برندهای خارجی، دارای گارانتی معتبر و خدمات پس‌ازفروش گسترده هستند. از جمله معتبرترین کارخانه‌های تولید باتری ماشین در ایران می‌توان به صبا باتری، آذر باتری، سپاهان باتری و برنا باتری اشاره کرد. این تولیدکنندگان معتبر و باسابقه، محصولات خود را تحت نام‌های گوناگون به بازار عرضه می‌کنند. برندها و مارک‌های واریان، اوربیتال‌وان و گلوبال از این جمله‌اند. در این مقاله، با معرفی و بررسی کیفیت این محصولات، به این سؤال‌ها پاسخ می‌دهیم که بهترین باطری ماشین موجود در بازار کدام است و بهترین برند باتری ماشین چیست.

باتری ماشین ایرانی

سپاهان باتری؛ باتری ایرانی با کیفیت باتری خارجی

سپاهان باتری یکی از شرکت‌های مهم باطری‌سازی داخلی است. این شرکت با به‌کارگیری به‌روزترین تکنولوژی‌های صنعت جهانی باتری ماشین، انواع گوناگون باتری خودرو را تولید و به بازار ایران و منطقه عرضه می‌کند. اوربیتال باتری از مهم‌ترین و باکیفیت‌ترین محصولات سپاهان باطری است. همچنین باتری سوزوکی محصول مشترک سپاهان باتری و کشور ژاپن است. صفحات این باتری از بهترین و مرغوب‌ترین جنس صفحات سربی است که موجب طول عمر بالای این باطری شده است. باطری سوزوکی همگام با تکنولوژی روز دنیا و زیر نظر متخصصان ایرانی و ژاپنی به طور مشترک تولید شده است. محصولات سپاهان باطری مناسب انواع خودروهای داخلی و خارجی هستند. برخی شرکت‌های خودروسازی کشور مانند ایران‌خودرو و سایپا برای محصولات خود باطری سپاهان را انتخاب کرده‌اند که پژو 206، انواع سمند و ال90 از این جمله‌اند.

سپاهان باتری شامل برندهای اوربیتال، اوربیتال‌وان، اوربیتال‌وان سیلور، اورانوس، بارکاس، سویو، یاشا، کریستال، سوزوکی، اتمیک و است. این شرکت در بیشتر شهرهای ایران دارای نمایندگی است. بنابراین در صورت لزوم تمام هم‌وطنان در هر کجا که هستند می‌توانند از خدمات پس از فروش سپاهان باطری استفاده کنند. طول عمر مفید محصولات سپاهان باطری حدوداً بین دو تا چهار سال است. همۀ باتری‌های این شرکت دارای هجده ماه گارانتی و خدمات پس از فروش هستند.

مجتمع صنعتی سپاهان باطری(سهامی خاص) در زمینه تامین و ایجاد کارخانه های تهیه و تولید انواع صفحات ،تجهیزات،لوازم،قالب بدنه و اتصالات انواع باطری،مواد شیمیائی مجاز،پاک کننده و شوینده و انواع آب مقطر و اسید باطری و انجام کلیه امور بازرگانی و تولیدی فعالیت می‌نماید. محل اصلی کارخانه در اصفهان شهرک صنعتی اشترجان واقع گردیده است و با بیش از 25 دفتر استانی فروش و1000 نماینده خدمات پس از فروش و بیش از 4000 عامل توزیع در حال عرضه محصولات خود در سرار کشور است .

درحال حاضر این شرکت با برندهای اوربیتال ، پاورایکس ، سویو ، برجیس ، اورانوس ، سیوولکس ، بارکاس و یاشا و با پوشش امپراژ 50 تا 210 ، تحت استاندرد های DIN و GIS محصولات خود را عرضه مینماید . تنوع این محصولات و کیفیت بالای آن مزیت های رقابتی فراوانی را برای شرکت سپاهان باطری فراهم نموده است .این شرکت دارای گواهی نامه های بین المللی ISO 18000 و ISO 14000 و ISO TS و استاندارد ملی ایران است . همچنین موفق به اخذ صنعت سبز از سازمان محیط زیست گردید. یکی  از تولیدات این مجموعه انواع باطری خودرو با آمپراژهای متفاوت می باشد.

مزایای باطری‌های سپاهان‌باطری

مقایسه باطری‌ خودرو

باطری غیر سیلد: قدرت استارت بالا در دماهای پایین، استفاده از صفحات کلسیم تولید شده با تکنولوژی Expanded Metal، دشارژ خودبه خودی بسیار کم، نیاز به نگهداری بسیار پایین، طرح بهینه درب و درپوش جهت جلوگیری از خروج الکترولیت

باطری سیلد: قدرت استارت بالا در دماهای پایین، استفاده از فیلتر ضد انفجار، استفاده از چشمی جهت تعیین میزان شارژ و سطح الکترولیت، دشارژ خود به خودی بسیار ناچیز، بدون نیاز به نگهداری (MF)

هر دو نوع باطری های فوق دارای خصوصیات مشترک ذیل نیز می باشند: قابلیت حمل و نصب آسان با استفاده از دسته، استفاده از عایق الکتریکی با راندمان و طول عمر بالا، استفاده از بوشهای با تکنولوژی فورج سرد جهت ظاهر بهتر قطب، خوردگی پایین تر قطب و اتصالات ، پایداری ابعادی بالاتر

  • shabnam zahraee
  • ۰
  • ۰

برندهای ایرانی باطری ماشین تقریباً تمام انواع خودروهای ساخت ایران را پوشش می‌دهند. همچنین این شرکت‌ها با فراهم آوردن باتری‌هایی با میزان ذخیرۀ متفاوت، می‌توانند در انواع خودروهای خارجی نیز استفاده شوند. مجهز شدن کارخانه‌های ایرانی به تکنولوژی‌های روز تولید باتری اتومبیل کیفیتی بسیار بالا را فراهم آورده است که می‌توانند با برندهای خارجی باتری ماشین رقابت کنند. باتری ماشین ایرانی به دلیل تولید در داخل کشور و در نتیجه نداشتن هزینه‌های اضافی حمل‌ونقل و جابه‌جایی، قیمت پایین‌تری نیز دارد. برندهای ایرانی باتری ماشین همچنین علاوه بر داشتن قیمت پایین‌تر و کیفیت مشابه با برندهای خارجی، دارای گارانتی معتبر و خدمات پس‌ازفروش گسترده هستند. از جمله معتبرترین کارخانه‌های تولید باتری ماشین در ایران می‌توان به صبا باتری، آذر باتری، سپاهان باتری و برنا باتری اشاره کرد. این تولیدکنندگان معتبر و باسابقه، محصولات خود را تحت نام‌های گوناگون به بازار عرضه می‌کنند. برندها و مارک‌های واریان، اوربیتال‌وان و گلوبال از این جمله‌اند. در این مقاله، با معرفی و بررسی کیفیت این محصولات، به این سؤال‌ها پاسخ می‌دهیم که بهترین باتری ماشین موجود در بازار کدام است و بهترین برند باتری ماشین چیست.

سپاهان باتری؛ باتری ایرانی با کیفیت باتری خارجی

سپاهان باتری یکی از شرکت‌های مهم باطری‌سازی داخلی است. این شرکت با به‌کارگیری به‌روزترین تکنولوژی‌های صنعت جهانی باتری ماشین، انواع گوناگون باتری خودرو را تولید و به بازار ایران و منطقه عرضه می‌کند. اوربیتال باتری از مهم‌ترین و باکیفیت‌ترین محصولات سپاهان باطری است. همچنین باتری سوزوکی محصول مشترک سپاهان باتری و کشور ژاپن است. صفحات این باتری از بهترین و مرغوب‌ترین جنس صفحات سربی است که موجب طول عمر بالای این باطری شده است. باطری سوزوکی همگام با تکنولوژی روز دنیا و زیر نظر متخصصان ایرانی و ژاپنی به طور مشترک تولید شده است. محصولات سپاهان باطری مناسب انواع خودروهای داخلی و خارجی هستند. برخی شرکت‌های خودروسازی کشور مانند ایران‌خودرو و سایپا برای محصولات خود باطری سپاهان را انتخاب کرده‌اند که پژو 206، انواع سمند و ال90 از این جمله‌اند.

سپاهان باتری شامل برندهای اوربیتال، اوربیتال‌وان، اوربیتال‌وان سیلور، اورانوس، بارکاس، سویو، یاشا، کریستال، سوزوکی، اتمیک و است. این شرکت در بیشتر شهرهای ایران دارای نمایندگی است. بنابراین در صورت لزوم تمام هم‌وطنان در هر کجا که هستند می‌توانند از خدمات پس از فروش سپاهان باطری استفاده کنند. طول عمر مفید محصولات سپاهان باطری حدوداً بین دو تا چهار سال است. همۀ باتری‌های این شرکت دارای هجده ماه گارانتی و خدمات پس از فروش هستند.

مجتمع صنعتی سپاهان باطری(سهامی خاص) در زمینه تامین و ایجاد کارخانه های تهیه و تولید انواع صفحات ،تجهیزات،لوازم،قالب بدنه و اتصالات انواع باطری ماشین، مواد شیمیائی مجاز،پاک کننده و شوینده و انواع آب مقطر و اسید باطری و انجام کلیه امور بازرگانی و تولیدی فعالیت می‌نماید. محل اصلی کارخانه در اصفهان شهرک صنعتی اشترجان واقع گردیده است و با بیش از 25 دفتر استانی فروش و1000 نماینده خدمات پس از فروش و بیش از 4000 عامل توزیع در حال عرضه محصولات خود در سرار کشور است .

درحال حاضر این شرکت با برندهای اوربیتال ، پاورایکس ، سویو ، برجیس ، اورانوس ، سیوولکس ، بارکاس و یاشا و با پوشش امپراژ 50 تا 210 ، تحت استاندرد های DIN و GIS محصولات خود را عرضه مینماید . تنوع این محصولات و کیفیت بالای آن مزیت های رقابتی فراوانی را برای شرکت سپاهان باطری فراهم نموده است .این شرکت دارای گواهی نامه های بین المللی ISO 18000 و ISO 14000 و ISO TS و استاندارد ملی ایران است . همچنین موفق به اخذ صنعت سبز از سازمان محیط زیست گردید. یکی  از تولیدات این مجموعه انواع
 باطری خودرو با آمپراژهای متفاوت می باشد.

مزایای باطری‌های سپاهان‌باطری

باطری غیر سیلد: قدرت استارت بالا در دماهای پایین، استفاده از صفحات کلسیم تولید شده با تکنولوژی Expanded Metal، دشارژ خودبه خودی بسیار کم، نیاز به نگهداری بسیار پایین، طرح بهینه درب و درپوش جهت جلوگیری از خروج الکترولیت

باطری سیلد: قدرت استارت بالا در دماهای پایین، استفاده از فیلتر ضد انفجار، استفاده از چشمی جهت تعیین میزان شارژ و سطح الکترولیت، دشارژ خود به خودی بسیار ناچیز، بدون نیاز به نگهداری (MF)

هر دو نوع باطری های فوق دارای خصوصیات مشترک ذیل نیز می باشند: قابلیت حمل و نصب آسان با استفاده از دسته، استفاده از عایق الکتریکی با راندمان و طول عمر بالا، استفاده از بوشهای با تکنولوژی فورج سرد جهت ظاهر بهتر قطب، خوردگی پایین تر قطب و اتصالات ، پایداری ابعادی بالاتر.

  • shabnam zahraee
  • ۰
  • ۰

نکات مهم در افزایش طول عمر باطری خودرو:

وظیفه باطری ماشین، تامین انرژی و نیروی لازم برای روشن‌شدن، جرقه‌زدن استارت موتور و سیستم روشنایی خودرو است؛ در واقع کارکرد صحیح باطری ماشین (تحت عنوان منبع الکتریکی) در روشن‌شدن آن بسیار مهم و تاثیرگذار است.

نحوه کارکرد باتری ماشین به چه صورت است؟ انواع آن چیست؟ بهترین برند یا مارک و مناسب‌ترین قیمت باطری خودرو چیست؟ این موارد، سوال‌هایی هستند که بیشتر رانندگان در خصوص آن‌ها نیازمند به کسب اطلاعات هستند.

شما با خواندن این متن می‌توانید، جواب سوال‌های اساسی ذکر شده را پیدا کنید؛ همچنین با نحوه نگهداری و جزئیات باتری ماشین، بیشتر آشنا شوید.

انواع باتری خودرو

رایج‌ترین انواع باطری ماشین در ایران به دو دسته اتمی (غیر سیلد) و اسیدی (سیلد) دسته‌بندی می‌شوند؛ هر یک از انواع باتری‌ها دارای ویژگی‌ها، مزایا و معایبی هستند که در ادامه توضیح می‌دهیم:

باتری اتمی (Free Maintenace) یا غیرسیلد:

انواع باتری خودرو

باطری‌های غیر سیلد از صفحات دارای سرب آنتیموان و کلسیم تشکیل شده‌اند که هیبریدی یا دو آلیاژی نیز هستند. توجه داشته باشید که این نوع باتری‌ها به کمی نگهداری نیاز دارند و همچنین برای استفاده در آب و هوای گرم توصیه می‌شوند.

امکان اضافه‌کردن آب در صورت نیاز، غیر قابل اندازه‌گیری غلظت آن با هیدرومتر و طول عمر بیشتر به‌خصوص در هوای گرم از مهم‌ترین ویژگی‌ها، مزایا و معایب باطری اتمی هستند.

ساختار باطری غیر سیلد:

در فرآیند ساخت باتری‌های اتمی، ابتدا تعدادی صفحه شارژ می‌شوند؛ سپس صفحات روی هم قرار گرفته و در قالب خاص باطری‌های غیر سیلد عرضه می‌شوند.

در سطح بیرونی این نوع از باتری خودرو، سه چراغ کوچک جهت نمایش وضعیت آن به رنگ سفید، قهوه‌ای و سبز قرار گرفته است:

رنگ سبز: باتری غیر سیلد، سالم و به‌صورت کامل شارژ شده است.

رنگ سفید: باطری ماشین معیوب است و به‌درستی کار نمی‌کند.

رنگ قهوه‌ای: باتری سالم، اما بدون شارژ است.

باتری اسیدی (Free Maintenace) یا سیلد:

باتری سیلد ماشین

باطری‌های سیلد از صفحه سرب و کلسیم ساخته شده و در عین حال نیاز به هیچ مراقبتی ندارند. این نوع از باتری‌ها، مقاومت زیادی در برابر دشارژ شدن داشته و همچنین زمان کمی برای عمل شارژ نیاز دارند.

باطری‌ اسیدی نسبت به نوع اتمی، زمان طولانی‌تری عمر می‌کنند. با این حال بسیار مراقب باشید که به‌صورت کامل شارژ خالی نکنند؛ زیرا در صورت دشارژ شدن، متریال آن معیوب شده و خاصیت خود را از دست می‌دهند.

هزینه کم، عمر طولانی، شارژ سریع، مقاومت بالا در برابر شارژ زیاد، عدم نیاز به مراقبت و درصد کم خرابی ترمینال‌ها از مهم‌ترین ویژگی‌های باتری‌های سیلد نسبت به نوع غیر سیلد است.

بهترین مارک باتری ماشین

یکی از رایج‌ترین سوال‌ها در خصوص ابزار شارژ برق خودرو، این است که بهترین مارک و برند باطری ماشین چیست؟ به همین دلیل در این بخش، ما به یک نمونه محبوب ایرانی اشاره کرده و خصوصیات آن‌را برای شما بیان می‌کنیم.

سپاهان باتری

قیمت باتری ماشین

محصولات سپاهان باتری در تنوع بالا با کیفیت‌های زیاد و آمپراژهای متفاوت عرضه می‌شوند. اوربیتال، سویو، بارکاس، پاورایکس، برجیس، سیوولکس، یاشا و اورانوس انواع محصولات این شرکت هستند که ۵۰ تا ۲۱۰ آمپراژ را پشتیبانی کرده و استانداردهای GIS و DIN را پوشش می‌دهند.

توانایی استارت سریع در هوای سرد، درصد کم دشارژ خود به‌ خودی، عایق الکتریکی با طول عمر و راندمان زیاد، خوردگی کم اتصالات و استفاده از فیلتر ضد انفجار از مهم‌ترین ویژگی‌های محصولات باطری‌ سپاهان است.

دلایل خرابی باتری ماشین:

گاهی انواع باطری خودرو، پیش از رسیدن تاریخ انقضا معیوب شده و دیگر قابل استفاده نیستند. علل مختلفی برای عملکرد نادرست منبع الکتریکی ماشین وجود دارد که در این بخش، سه مورد اصلی آن را برای شما شرح می‌دهیم:

خرابی باطری ماشین

ریزش مواد صفحات:

اصلی‌ترین دلیل خرابی باتری خودرو، ریزش مواد صفحات آن بر اثر تعدد دفعات شارژ و دشارژ است.

دشارژ بیش از حد باطری، منجر به انبساط زیاد شده و گرمای حاصل از آن، باعث تولید رسوب می‌شود که در نتیجه فرآیند تخریب، سرعت پیدا می‌کند؛ همچنین شارژ بیش از حد آن، منجر به انقباض زیاد و خرابی سریع‌تر صفحات می‌شود.

سولفاته شدن باتری:

سولفاته‌شدن باتری نیز دلیل دیگری بر خرابی آن است؛ زمانی که این وسیله بیش از نصف سال در حالت دشارژ قرار گرفته و انبار شود، چگالی صفحات بالا رفته و قابلیت شارژ به مرور زمان در آن از بین می‌رود.

دمای بالای هوا:

هوای گرم، نامناسب‌ترین دما برای باطری است؛ باید بدانید که رانندگی در همچین هوایی، متوسط طول عمر باتری را تا حدود ۵۰ درصد کاهش می‌دهد. (حتی اگر با کیفیت‌ترین محصول را خریداری کرده باشید)

نکات مهم در افزایش طول عمر باطری خودرو:

اسید یا آب کثیف به باتری اضافه نکنید.

از محافظ گرما برای منبع برق ماشین استفاده کنید.

میزان بار پارزیتیک، حداکثر تا ۱۲۰ میلی‌آمپر مجاز است.

در صورت شارژ کامل باطری، آن را در محل سرد نگهداری کنید.

پیش از استارت، تمام وسایل الکتریکی و چراغ‌ها را خاموش کنید.

بیش از شش ماه برای شارژ مجدد صبر نکنید.

اگر میزان شارژ باتری از ۸۰ درصد کمتر شد، آن را شارژ کنید.

برای نگهداری خودرو در زمستان (هوای سرد)؛ باتری را شارژ کامل کرده و موتور ماشین را گرم نگهدارید.

در تابستان (هوای گرم)؛ به‌صورت مرتب سطح الکترولیت و آب باطری خودرو را کنترل کنید تا در حد استاندارد باشند

  • shabnam zahraee
  • ۰
  • ۰

باطری ماشین اتمی بهتر است یا اسیدی نکات طلایی هنگام خرید باتری خودرو در انتخاب باتری خودرو به شش نکته باید دقت داشت:

 1- خشک بودن یا تر بودن باتری دو نوع باتری در بازار موجود است: باتری خشک (سیلد، sealed) و باتری تر (حاوی مایع اسید).

برای استفاده در صنعت خودرو، باتری خشک از هر نظر مناسب تر و ایمن تر است، تنها مزیت باتری تر، ارزان بودن آن است. مزیتهای باتری خشک عبارتند از:

بخارات اسیدی ندارد و به دلیل جامد بودن محتویات آن، لازم نیست نگران ریختن اسید روی خودرو و داخل محفظه موتور باشیم. نوسانات ولتاژی کمتر و عمر طولانی تری دارد.

  از هر نظر نسبت به باتری تر ایمن تر است.

 2-آمپراژ باتری شرکت سازنده خودرو، آمپراژی را به عنوان حداقل آمپر مجاز برای باتری خودرو تعیین می کند.

 اگر تجهیزات اضافی، نظیر باند، ساب ووفر، آمپلی فایر و روی خودرو نصب باشد، حتماً باید از آمپرهای بیشتری استفاده نمایید.

3- قیمت باتری قیمت باتریبه چهار عامل زیر بستگی دارد:

  1. آیا باتری کهنه را تحویل می دهید، قیمت باتری کهنه بین آمپری 2600 تا 2800 تومان است.
  2. آمپراژ باتری، باتری با آمپر بالاتر گرانتر است.
  3.  باتری خشک از باتری تر گرانتر است.
  4.   باتری خارجی، مخصوصا کره ای از سایر باتری های ایرانی گرانتر است.
  5.  ابعاد فیزیکی باتری ابعاد باتری باید به گونه ای باشد که در محفظه مخصوص خود قرار گیرد.
  6.  کشور سازنده باتری برند باتری: فرایند تولید باتری آسیبهای قابل توجهی به محیط زیست وارد می کند و هیچ کارخانه تولید باتری در کشورهای اروپایی وجود ندارد. در بازار ایران باتری خودرو ساخت کره جنوبی، ایران، ترکیه و چین است. باتری های کره ای با برندهایی نظیر دوو, دلکور, پوما, سین, شارک, اوراستارت, تایگر و عرضه می شوند که بیشتر آنها ساخت کارخانه Delkor هستند. در حال حاضر کیفیت باتری های ایرانی از باتری های ترکیه ای بهتر است.
  7.  تاریخ تولید باتری اگرچه باتری در اثر شارژ و دشارژ شدن فرسوده می شود و تاریخ تولید چندان تاثیری در کیفیت آن ندارد، اما طبیعتا تاریخ تولید جدیدتر، انتخاب بهتری خواهد بود.

جزییات بیشتر : قیمت باطری ماشین (صبا، اوربیتال، پوما، ایرانی و کره ای)

تاریخ تولید باتری های کره ای روی آنها حک می شود و با دقت زیاد قابل مشاهده است.

  • shabnam zahraee
  • ۰
  • ۰

سوال اولی که تقریبا اکثریت خریداران باطری ماشین امروزه با آن مواجه هستند همین است، بهترین باتری برای ماشین آنها کدام باتری است؟ در این مقاله سعی می کنیم پارامترهای یک باتری مناسب را به شما معرفی کنیم و راهکارهای شناسایی بهترین باتری را آموزش دهیم تا اگر این سوال برای شما هم پیش آمد بتوانید بهترین پاسخ را خودتان بیابید.

هر برند باتری دارای مشخصات و خصوصیات مخصوص خود می باشد و یک برند برای آنکه بتواند عنوان
بهترین باطری ماشین را کسب کند بایستی بتواند در این مشخصات سرآمد برندهای دیگر باشد. قبل از اینکه به معرفی این شاخص ها بپردازیم ابتدا چند سوال اصلی را مرور می کنیم:

سوال اول: آیا بهترین باتری برای خودروی من با بهترین باتری برای همسایه یا دوست و آشنا یکی است؟

برای خودروهای هم مدل بهترین باتری اصولا یک نوع باتری است. به عنوان مثال برای خودروی سمند باتری فابریکی 66 آمپر است ولی طبق توصیه ها باتری 74 آمپر برای این خودرو مناسب تر است. حال در بین باتری های 74 آمپر موجود در بازار و در بین باتری های داخلی باتری 74 آمپر برند X (برند فرضی) را می تواند به عنوان بهترن باتری برای این خودرو دانست (چرایی این انتخاب را در ادامه خواهیم گفت) اما برای خودروی مانند پژو 206 که تقریبا هم رده با این خودرو است دیگر نمی توان باتری 74 آمپر برند X را بهترین باتری دانست چرا که باتری 74 آمپر امکان نصب در خوردوی پژو 206 را ندارد.

سوال دوم: اگر باتری 74 آمپر یک برند بهترین در بین باتری های 74 آمپر باشد آیا باتری 55 آمپر همان برند نیز بهترین باتری در بین باتری های 55 آمپر هست یا خیر؟

جواب کلی این سوال مثبت است چرا که تفاوت در آمپر باعث تفاوت در کیفیت نیست و برندی که در یک آمپر بهترین کیفیت را دارد معمولا در آمپر های دیگر نیست همان کیفیت را داراست اما گاها برخی آمپرها برای یک برند در بازار موجود نیست و به همین خاطر برای برخی حالت های خاص پاسخ این سوال منفی است.

اما به سوال اصلی مقاله برمی گردیم «معیارهای انتخاب بهترین باتری برای خودرو»

معیارهای اصلی انتخاب بهترین و مناسب ترین باطری ماشین را در 6 معیار اصلی زیر بیان می کنیم:

معیار اول: کیفیت

 

کیفیت باتری اولویت اول در انتخاب یک باتری است. برای افراد تخصصی مشخص کردن کیفیت یک باتری از روی مشخصات باتری مانند وزن، CCA، RC و ... کار دشواری نیست اما برای افراد غیر متخصص بایستی به تجربه فروشندگان در این بخش اعتماد نمود. (برای مشاوره رایگان در این زمینه می توانید با شماره 49032000 و داخلی یک تماس حاصل فرمایید).

معیار دوم: تامین برق خودرو

مطمعنا بهترین باتری برای یک خودرو باتری است که می تواند تمامی نیازهای برقی خودرو را تامین نموده و قدرت استارت کافی به خودرو بدهد. به همین جهت بهترین باتری برای هر خودرو از بهترین برند باتری برای خودرو دیگر متفاوت بوده و بایستی برای هر خودرو ابتدا آمپر مناسب باتری مشخص شده سپس بهترین برند در آن آمپر معین گردد (برای مشخص کردن آمپر باتری خودروی خود می توانید از بخش جستجوی سایت آرکا باتری استفاده کنید)

معیار سوم: ضمانت

ضمانت یا گارانتی یکی از معیار های اصلی در انتخاب جایگاه یک برند باتری است چرا که معمولا محصولات با کیفیت تر دارای مدت ضمانت بیشتری هستند و برای انتخاب یک باتری به عنوان مناسب ترین باتری برای یک شخص توجه به مدت زمان گارانتی باتری می تواند راهگشا باشد.

معیار چهارم: قیمت

قیمت یک محصول از مهمترین دلایل در انتخاب محصول می تواند تلقی شود. منظور از
بهترین قیمت باطری ماشین خرید ارزان و یا گران باتری نیست بلکه قیمت در کنار کیفیت معنا دار می شود و نسبت قیمت به کیفیت در انتخاب یک محصول است که تعیین کننده است.

معیار پنجم: نوع ضمانت

در کنار مدت زمان گارانتی، نحوه خدمات دهی برای این مدت نیز دارای اهمیت است. چرا که پیدا کردن نمایندگی خدمات پس از فروش برخی از برندها به قدری سخت و زمان بر است که افراد ترجیح میدهند از قید ضمانت را بزنند. در کنار این معضل برخی از برندها دارای خدمات گارانتی در محل هستند و دیگر نیازی به مراجعه به شعب گارانتی اصلا وجود ندارد. مطمعنا راحتی دسترسی به خدمات پس از فروش یکی از معیارهای اصلی در خرید و انتخاب بهترین باتری می تواند باشد.

معیار ششم: راحتی در خرید

برای خرید بهترین باتری خودرو معطمنا نباید وقت زیادی تلف گردد و به همین جهت بهترین باتری برای خودرو باتری است که دسترسی به آن برای خریداران راحت باشد.

حالا مثال بهترین باتری برای سمند که در سوال اول بیان شد را با این شش معیار بررسی می کنیم:

معیار اول: ابتدا باید برند فرض شده X را بررسی کنیم. کیفیت برند X را به تنهایی مورد سوال قرار ندهید بلکه بصورت مقایسه ایی با دیگر برندها مورد بررسی قرار دهید.

معیار دوم: آمپر مورد نیاز خودروی خود را مشخص کنید و تحقیق کنید که برند مورد بررسی این آمپر را دارد یا خیر

معیار سوم: از فروشندگان مخلتف مقدار گارانتی این محصول را بپرسید. گاها برخی از فروشندگان به دلیل مختلف که ربطی به کارخانه تولید کننده ندارد مدت زمان گرانتی را کمتر یا بیشتر از مدت زمان گارانتی اصلی باتری بیان می کنند.

معیار چهارم: در بین باتری های 74 آمپر موجود در بازار قیمت ها را بررسی کنید و در کنار قیمت نوع برند ها را نیز یاداشت کنید. یک برند را از چند فروشگاه استعلام قیمت کنید.

معیار پنجم: نحوه ارائه خدمات پس از فروش را از چند فروشگاه و حتی استفاده کنندگان بپرسید.

معیار ششم: از چند فروشگاه بپرسید آیا این برند را دارند یا خیر؟

با بررسی این شش معیار برای این برند فرضی برای هر معیار بر حسب شرایط خودتان امتیاز قرار داد و در نهایت بر حسب بودجه و انتظار شما از کیفیت، قیمت و گارانتی و موارد دیگر بهترین باتری مناسب شرایط و خودرو خودتان را انتخاب کنید.

  • shabnam zahraee
  • ۰
  • ۰

باطری ماشین دارای برندهای متفاوت ایرانی و خارجی می باشد که برندهای ایرانی در حال حاضر قابل مقایسه با انواع برندهای مشابه خارجی آن می باشد واز کیفیت بسیار بالا ومطلوبی بر خوردار هستند واز همه مهم تر دارای گارانتی معتبر و خدمات پس از فروش می باشد .

در صنعت باطری خودرو می توان به برندهای متفاوت ایرانی و برندهای خارجی اشاره کرد که شاهد گسترده انواع برندهای متفاوت باتری خودرو هستیم. با توجه به شرکت سازنده باطری خودرو همچنین ساخت ایرانی ویا خارجی بودن آن باعث تفاوت چشمگیری در کیفیت و قیمتهای باطری خودرو و مدت زمان گارانتی می باشیم .

از آنجا که در ساخت و تولید باتری خودرو ، باید به طور مستمر و مداوم با مواد شیمیایی وترکیبات آن ارتباط مستقیم داشت ( چه در زمینه تولید باتری خودرو وچه در زمینه باتری کهنه  وفرسوده ) ونیز این مواد بر روی محیط زیست اثرات مخربی به جای میگذارد لذا هیچ یک از کشورهای اروپایی ؛ سازنده باتری خودرو نمی باشند و این در حالی است که کشورهای آسیایی و نیز کشورهای در حال توسعه وجهان سومی تولید کننده و سازنده انواع باتری خودرو می باشند . از جمله کشورهای خارجی تولید کننده انواع باتری خودرو می توان به کشورهای کره جنوبی ، چین و ترکیه اشاره کرد. در میان تولید کنندگان خارجی باتری خودرو ، باتری های ساخت کشورهای کره ایی دارای کیفیت بسیار مطلوبتری نسبت به باتری های ساخت چین و ترکیه هستند .

با توجه به فرآیند تولید و تکنولوژی بکار گرفته شده در صنعت باطری خودرو ، از خرید باطری ماشین چینی ونیز باطری خودرو ترکیه ایی اجتناب کنید چرا که از کیفیت پایینی برخوردار هستند.

در ابتدا بهتر است برندهای مطرح کره ایی را نام ببریم  تا خریداران باطری ماشین با برندهای خارجی آشنا شوند.

برندهای مطرح کره ایی باتری خودرو عبارتند از دلکور ، پوما ، جگوار ، شارک ، هانکوک ، بس فیت ، می باشند که در بازار باتری خودرو با این نام ها شناخته می شوند .

با توجه به پیشرفت هایی که در صنعت باطری خودرو در ایران شده است و با توجه به تکنولوژی روزجهانی  بکار رفته در باطری های ساخت ایران در این قسمت به بررسی و معرفی برندهای مطرح و با کیفیت ایرانی می پردازیم.

در حال حاضر در ایران شرکت ها و کارخانجات مختلفی ازجمله شرکت توسعه منابع انرژی توان ( صبا باتری ) ، شرکت سپاهان باتری ، برنا باتری ، ارس باتری ، توان باتری ،  شرکت پاسارگاد صنعت باتری ، آذر باتری   مشغول به فعالیت و تولید هستند ، محصولات خود را تحت نام های گوناگونی از جمله باتری واریان ، باتری  نیوآرمو ، باتری اوربیتال ، باتری سیلور پلاس ، باتری سوزوکی  و باتری اتمیک ... به بازار عرضه می کنند .

انتخاب باتری ماشین در میان فراوانی برندهای  خارجی و داخلی موجود در بازار شاید کار راحتی نباشد ؛ لیکن مهمترین عامل جهت انتخاب بهترین برند باتری خودرو ، بررسی سابقه و کیفیت کارخانه های تولیدی باتری خودرو میباشد .

از آنجا که کارخانه های معتبر ایرانی سالهاست به تکنولوژی روز جهانی و تجهیزات مدرن  برای تولیدات انواع باتری اتمی (سیلد) و باتری اسیدی و انواع باتری ups مجهز شده اند ، لذا انتخاب برندهای مرغوب باطری ایرانی میتواند انتخاب مناسب تری برای صاحبان خودرو در مقایسه با باتری های خارجی باشد.

باطری خودرو ساخت ایران دارای کیفیت بالا و قیمت بسیار پایینی نسبت به موارد مشابه باطری خارجی دارند و به دلیل تحریم هایی که کشورمان با آن مواجهه می باشد ، باتری های خارجی ضمانت برگشت کالا و گارانتی معتبر ندارند و این در حالی هست که باطری خودرو تولید داخل دارای گارانتی معتبر شرکتی و ضمانت برگشت کالا هستند و از کیفیت بسیار بالایی برخوردار می باشند .

از میان برند باطری خودرو تولید داخل ( ایرانی ) می توان بهترین برند را باطری سوزوکی که محصول مشترک ایران و ژاپن می باشد را نام برد . در واقع باطری ماشین سوزوکی با همکاری ژاپن و با شعار تدبیر ژاپن ، تضمین ایران در ایران توسط سپاهان باتری اصفهان تولید و عرضه میگردد . باتری سوزوکی دارای بالاترین مدت گارانتی ( 18 ماه )  می باشد 

  • shabnam zahraee
  • ۰
  • ۰

خلاصه

باطری خودرو یکی از مهمترین قطعات خودرو می باشد. نحوه صحیح نگهداری از باتری خودرو و نیز آگاهی داشتن از عواملی که باعث خرابی و یا آسیب رساندن به باتری خودرو می شود بسیار حایز اهمیت است .

نحوه تشخیص پایان عمر باتری خودرو

عمر مفید باتری خودرو چقدر است ؟

باطری ها دارای بارهای مکانیکی و الکتریکی متغیری هستند و به همین دلیل حتی با وجود امکانات و تجهیزات موجود تست در لابراتورها نمی توان عمر مفید باتری خودرو را تخمین زد . یکی از بادوام ترین تست ها در باطری های دارای آنتیموان استفاده می گردد ، (آنتیموان در واقع همان سرب سخت است که به دلیل پدیده فرسایش و خوردگی صفحات مثبت به شدت تجزیه می شود و همین امر باعث افزایش دشارژ باتری و تجزیه آنتیموان
 می شود . ) به همین دلیل شرکت ها و کارخانجات بزرگ ، شرایط تست مخصوص را ایجاد نموده است . در انجام چنین تست هایی ، قابلیت  راه اندازی و استارت زنی باطری معمولی پس از 60 ماه در حدود 50 درصد افت
می کند و این در حالی است که در باطری های کلسیم - سرب این زمان تا 80 ماه طول می کشد .

در خودروهایی که در مناطق شلوغ  و پرتردد و با ترافیک بالا هستند چون تحت شرایط بارهای زیاد می باشند مثل ون و یا اتوبوس و تاکسی ها از باطری های سیلد ( اتمی ) به دلیل وجود مزایای فراوان استفاده می گردد .

علائم خرابی باتری خودرو و نشانه های ضعیف شدن و پایان عمر مفید باتری خودرو

باطری ( باتری ) سالم شارژ می‌شود و شارژ را نگه می‌دارد و می‌تواند شدت جریانی نزدیک به آمپری که روی آن نوشته شده است تولید کند. باطری ( باتری ) خراب شارژ نمی‌شود و شارژ را نگه نمی‌دارد.

نشانه های خراب بودن باطری ماشین ( خودرو)  کم نیستند ولی بسیاری از مواقع صرف عدم روشن نشدن خودرو و یا استارت نخوردن دال بر خراب بودن باتری خودرو نیست. در این مقاله نشانه های خراب بودن باتری خودرو و یا زمانی که کم کم باتری ( باطری ) در حال از بین رفتن است را مرور میکنیم  

باتری ( باطری ) برای ماشین مثل قلب برای بدن می ماند. همانطور که بدن ما با از کار افتادن قلب از حرکت باز می ایستد، ماشین هم با خراب شدن باتری ( باطری ) امکان ادامه ی مسیر ندارد. بنابراین باید حداقل کمی در مورد باتری خودرو اطلاعات داشته باشید و رایج ترین نشانه های خراب بودن باتری ماشین را بدانید.

 

باتری خودرو یکی از قطعات کلیدی آن است که در صورت خرابی ، مشکلات زیادی برای صاحبان خودرو ایجاد می‌کند. اطلاع از شرایط  باتری و زمان تعویض آن یکی از موارد مهمی است که مالکان خودرو باید از آن‌ها اطلاع داشته باشند.

در صورتی که از باتری اتمی (سیلد) استفاده می کنید ، یکی از راه‌ های تشخیص خرابی در باتری اتمی ( سیلد ) توجه به چراغ هشدار می باشد. این چراغ در پشت صفحه فرمان تعبیه شده است و برای این منظور به شما کمک می کند. به رنگ چراغ دقت کنید، در حالت نرمال رنگ این چراغ سبز می باشد. در صورتی که رنگ چراغ خاموش شده باشد به این معناست که عمر باتری خودرو شما ؛ رو به اتمام است و باید نسبت به تعویض یا شارژ آن اقدام کنید.

باتری‌‌ های اسیدی (آب اسید ) دارای صفحه‌های سربی می باشند. این دسته از باتری ها به مرور زمان دچار خوردگی می‌شوند. از این رو باتری خودرو متورم  شده و دچار زنگ‌ زدگی می‌شود. در صورتی که در باتری خودرو خود ، علائم زنگ زدگی را مشاهده کردید، باید بدانید که باتری خودرو شما خراب شده است.

یکی دیگر از راههای تشخیص باتری ناسالم خودرو این است که به نشتی های زیر ماشین توجه داشته باشید. چرا که امکان دارد این چکه‌ ها مربوط به باتری خودروی شما باشد. اگر این چنین است، یعنی باتری خودرو شما دارای نشتی بوده و قطرات اسید از آن نشت می کند. این قطرات علاوه بر این که به باتری آسیب می زنند می توانند قطعات دیگر خودرو را نیز تحت تاثیر قرار داده و خراب کنند.

نشانه های کلی خراب بودن یا مشکل داشتن باتری خودرو :

به علایم زیر توجه کنید تا سریعا این مطلب را در یابید:

1.  موتور هندل می زند اما روشن نمی شود.

2.  نه صدای هندل می آید، نه استارت می زند، نه چراغ روشن می شود ونه اصلا برق پشت فرمان می آید.

3.  یک روز، خوب استارت می زند ، روز بعد استارت نمی زند.

4. استارت زدن در هوای سرد خیلی سخت تر است.

5.  زیاد از اتصال ساز و یا فرایند باتری به باتری استفاده می کنید

6.  زمانی که خودرو برای مدتی خاموش باقی می ماند ، استارت نمی خورد ولی اگر در فواصل کوتاه روشن شود مشکلی ندارد.

برای بررسی وضعیت شارژ باطری خودرو کابل مثبت یا قرمز رنگ ولت ‌متر را به قطب مثبت باطری ( باتری ) متصل کنید. قطب مثبت باتری خودرو با علامت + و کابلی که به قطب مثبت باطری خودرو متصل شده معمولا با رنگ قرمز مشخص شده است.

کابل منفی یا سیاه‌ رنگ ولت ‌متر را به قطب منفی باتری خودرو متصل کنید. قطب منفی باطری خودرو با علامت - و کابلی که به قطب منفی باتری خودرو متصل شده معمولا با رنگ سیاه مشخص شده است.

سنجش ولتاژ باتری

به عددی که ولت ‌متر نشان می‌دهد توجه کنید و به جدول زیر مراجعه کنید:

ولتاژ باطری ............ وضعیت شارژ

۱۲.۶۶ ولت ............ ۱۰۰ درصد

۱۲.۴۵ ولت ............ ۷۵ درصد

۱۲.۲۴ ولت ............ ۵۰ درصد

۱۲.۰۶ ولت ............ ۲۵ درصد

۱۱.۸۹ ولت ............ ۰ درصد

توجه: ولتاژهای جدول بالا مربوط به دمای ۲۶ درجه سانتی‌گراد است. ولتاژ باطری به ازای هر منفی ۱۲ درجه سانتی‌گراد کاهش دما حدود ۰.۰۱ ولت افت می‌کند. در دمای منفی ۱ درجه سانتی‌گراد یک باطری با شارژ کامل ولتاژی معادل ۱۲.۵۸۸ خواهد داشت و در دمای منفی ۱۷ درجه سانتی‌گراد ولتاژ آن ۱۲.۵۱۶ ولت خواهد بود.

بنابراین طبق جدول بالا یک باطری ( باتری ) با ولتاژ ۱۲.۲۹ ولت حدود ۵۰ درصد کمبود شارژ دارد و باید شارژ شود.

کاهش سرعت استارت و دیرروشن شدن خودرو

استارت خودرو یکی از مهمترین دلایلی که نشان از ضعف باتری ( باطری ) و رو به پایان بودن عمر آن می دهد ، کاهش سرعت چرخش موتور در هنگام استارت زدن است. اگر به تازگی متوجه شده اید که روز به روز از سرعت استارت زنی خودروی شما کاسته می شود و دیگر آن سرعت قبلی را ندارد ، باید آن را به عنوان یکی از علائم خرابی باتری خودرو در نظر بگیرید و برای تهیه یک باتری خودروی جدید، دست به کار شوید.

تغییر رنگ نشانگر سلامت باتری خودرو

نشانگر سلامت باتری ( باطری ) معمولا باتری های خودرو، یک چراغ نشانگر عمر مفید روی خود دارند که به رنگ سبز می باشد. اگر رنگ این نشانگر به سمت زرد یا قرمز متمایل شود، می تواند دلیلی بر پایان عمر مفید باتری خودرو و در نتیجه کاهش عملکرد باتری ( باطری ) باشد. در این شرایط توصیه می شود پس از اطمینان از خرابی باتری خودرو، آن را تعویض کرده و با یک باتری جدید، جایگزین نمایید.

  • shabnam zahraee
  • ۰
  • ۰

انجمن بین المللی باتری (BCI) پارامترهایی را به عنوان مشخصات فنی باطری خودروها تعیین کرده که در ادامه با مهم ترین آن ها آشنا خواهیم شد.

اعدا BCI

نمونه ای از مشخصات حک شده روی بدنه یک باتری

شماره گروه BCI نوع باتری مورد استفاده در خودرو را مشخص می کند. اگر باتری اتومبیل شما به هر دلیلی خراب شد با داشتن مشخصات باتری که از روی اعداد BCI گردآوری می شوند، می توانید به راحتی مناسب ترین باتری‌ را جایگزین نمونه قبلی کنید.

شاخصه هایی نظیر ابعاد (طول، عرض و ارتفاع)، شکل کلی‌ باتری و نحوه قرارگیری ترمینال ها همگی از طریق عدد BCI قابل شناسایی هستند.

بسیاری از شرکت ها باتری های مختلفی، از نظر سایز و جنس صفحات، را تحت یک گروه بندی تولید می کنند. برای همین یک شماره گروه خاص می تواند شامل باتری هایی با ظرفیت های متفاوت از یکدیگر شود. بنابراین با اینکه شماره گروه BCI به خوبی ولتاژ و شاخصه های فیزیکی را برای خریدار مشخص می‌کند، معیار مناسبی برای سنجش ظرفیت باتری نیست.

ولتاژ

تعیین ولتاژ باتری راحت ترین بخش کار ا ست. تمام خودروهای تولید شده پس از سال 1960 میلادی از باتری 12 ولت استفاده می کنند. حتی تمام خودرو های تمام برقی و هایبرید هم از باتری هایی با چنین ولتاژی برای روشن کردن چراغ ها و سایر ادوات بهره می برند که در بخشی جدا از باتری تامین کننده قوای محرکه قرار دارد. پیشتر به دلیل حجم کمتر پیشرانه از باتری های 6 ولتی استفاده می شد.

CCA یا آمپر گردان میل لنگ در شرایط سرد

CCA که مخفف Cold Cracking Amps است نشانگر مقدار آمپریست که یک باتری در دمای صفر درجه فارنهایت یا منهای 17.8 درجه سانتی گراد از خود خارج می کند، با این شرط که میزان ولتاژ باتری به پایین 7.2 ولت نرسد. بنابراین این عدد توانایی باتری برای کار کرد در شرایط سرد را نشان می دهد. شدت جریان استارت سرد به 2 عامل وابسته است. ظرفیت اسمی باتری و مقاومت درونی باتری.

تاثیر هوای سرد بر عملکرد باتری

ظرفیت باتری با شدت جریان سرد رابطه مستقیم دارد یعنی هرچقدر که ظرفیت باتری بالا رود مقدار شدت جریان در هنگام استارت سرد در آن افزایش می یابد. اما شدت جریان آمپر سرد باتری با مقاومت درونی رابطه ی عکس دارد. CCA باتری که قصد خریدش را دارید حتما باید با مقادیر درج شده در دفترچه راهنمای خودرویتان مطابقت داشته باشد.

CA یا آمپرگردان میل لنگ

این عدد نشان دهنده میزان آمپریست که باتری خودرو در دمای 32 درجه فارنهایت یا 26.7 درجه سانتی گراد از خود خارج می کند. CA همواره 25 درصد بیشتر از CCA است.

RC یا ظرفیت ذخیره

باتری خودرو

(Reserve Capacity) RC دیگر مشخصه فنی باطری ماشین است. از دلایل اهمیت این پارامتر اثرات افزایش مقدار بار پارازیتی (در حالت کلید خاموش و در مواقع اضطراری است.

اما RC به صورت مدت زمانی که طول می کشد تا باتری با شارژ کامل در دمای 26.7 درجه سانتی گراد و با جریان 25 آمپر ساعت دشارژ شده و مقدار ولتاژ آن کمتر از ۱۰.۵ ولت نشود.

به زبان ساده تر هر چه پارامتر مورد بحث افزایش یابد، طول عمر باتری در صورت قطع شدن منبع تغذیه آن (مولد برق) یا روشن ماندن چراغ های خودرو افزایش خواهد یافت. 1 ساعت و نیم شارژدهی در بین باتری خودرو ها متوسط محسوب می شود و باتری های خوب به راحتی تا بالای 2 ساعت، انرژی مصرفی را تامین می کنند.

هر چه ظرفیت ذخیره عدد بزرگتری باشد به علت وجود صفحات بزرگتر و سرب بیشتر باتری سنگین تر خواهد بود.

آمپر ساعت (AH)

آمپر ساعت برابر است با حاصل ضرب شدت جریان باتری در مدتی زمانی که طول می کشد تا باتری این شدت جریان را تامین کند. عوامل دخیل در میزان ظرفیت باتری عبارت اند از جنس صفحات باتری، مساحت صفحات، الکترولیت، دما و مواردی این چنین. در صورت اضافه شدن تجهیزات برقی اضافی به خودرو آمپراژ باید افزایش پیدا کند.

تاریخ تولید باتری ماشین

هیچگاه باتری که حداقل شش ماه از تاریخ تولید آن گذشته است خریداری نکنید، چون حدودا بعد گذشت این زمان از تاریخ تولید باتری، عمل سولفاته شدن در آن آغاز می شود. تاریخ تولید باتری ها به صورت ترکیبی از اعداد و حروف روی بدنه درج می شود که حروف نشان دهنده ماه تولید و اعداد سال و روز تولید را مشخص
 می کنند.

در یک باتری ساخت کره، کدی مثل 8LR14 به این شکل خوانده می شود:

8: سال ساخت 2018

L: حرف دوازدهم الفبای انگلیسی، نشانگر ماه ساخت که ماه دوازدهم میلادی (سپتامبر) است.

R: علامت اختصاری نام شرکت تولید کننده

14: روز تولید باتری

در یک باتری ایرانی با کدی مثل 960423G40081 عدد 96 نشانگر سال ساخت است. یا مثلا 971117 از راست به چپ خوانده می شود و نشانگر 17 بهمن 1397 به عنوان تاریخ تولید باتریست.

سایز باتری ماشین

در ساخت باتری ها مشخصاتی که توسط BCI یا انجمن بین المللی باتری پذیرفته شده و با ارقامی نظیر 24، 27، 58، 75 و...  نشان داده می شوند. این شماره گروه ها بر اساس مواردی مثل محل تعبیه ترمینال، پلاریته ترمینال و ابعاد ظاهری بدنه باتری تعیین شده اند. دقت کنید که سایز باتری مناسب هر خودرو درون دفترچه راهنما آن ذکر می شود و دانستن آن مهم است.

مشخصات و ابعاد باتری ها بر اساس گروه بندی

در پایان برای جمع بندی نگاهی به باتری های مناسب برای خودروی پراید خواهیم انداخت.

ولتاژ:  12 ولت

آمپر ساعت: 50 تا 62 AH

حداکثر فضا برای باتری (طولxعرضxارتفاع): 23x18x23 سانتی متر

نوع باتری: سیلد و اسیدی هر دو مناسبند

همانطور که اشاره شد، آمپر باتری وابسته به میزان مصرف برق خودرو و توان تولید انرژی دینام است. اگر به سیستم اتومبیل مورد نظر تجهیزات برقی پر مصرف مثل اسپیکرهای قدرتمند اضافه شده باشد، استفاده از بالاترین میزان آمپر و در غیر این صورت کمترین آمپر پیشنهاد شده، کفایت می کند.

  • shabnam zahraee